Thaise groene viscurry

Een recept van Priya loves food

Thaise groene viscurry met garnalen en kabeljauw is een verrukkelijk gerecht dat elke curry-liefhebber, of het nu Indiaas of Thais is, zal weten te waarderen. De Thaise keuken onderscheidt zich door de verfrissende smaken van citroengras, limoen en koriander, gecombineerd met een aangename pittigheid.

Een viscurry is eenvoudig thuis te maken met behulp van kant-en-klare currypasta’s, die in de meeste winkels verkrijgbaar zijn. Currypasta van de toko is vaak scherper, maar kan worden ingevroren en per eetlepel worden gebruikt. Voor wie een mildere smaak prefereert, zijn er ook pasta’s in de supermarkt beschikbaar. Een goede curry bevat veel vis en diverse groenten, maar de ingrediënten kunnen naar eigen smaak worden aangepast. Serveer de curry met fried rice of witte rijst, die ook helpt de pittigheid te temperen als dat nodig is. Hier is een eenvoudig recept om zelf aan de slag te gaan!

Aantal personen

3 pers.

Voorbereiding

10 minuten

Bereidingstijd

20 minuten

Keuken

Thaise

Ingrediënten

Voor 3 personen

  • 2 stuk kabeljauw
  • 12 grote garnalen
  • 1.5 el groene currypasta
  • 2 limoenblaadjes
  • 1 takje sereh (citroengras)
  • 1 paksoi
  • 2 uien
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 el vissaus
  • 1 bosje koriander
  • 2 takjes lente-ui
  • 1 limoen
  • 300 gr witte rijst
  • 2 el zonnebloemolie

Thaise groene viscurry

  1. 1

    Kook de rijst.Halveer de ui en snijd in halve ringen. Pak een grote wok of hapjespan met deksel.

  2. 2

    Schenk de zonnebloemolie in een hapjespan en bak de uitjes tot ze glazig zijn. Voeg de currypasta toe en schep om. Schenk de kokosmelk erbij.

  3. 3

    Snijd de kabeljauw in blokjes. Bak de kabeljauw en garnalen voorzichtig mee. Was de sereh en breek doormidden. Leg de limoenblaadjes erin. Voeg vervolgens de vissaus toe en laat even 10 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.

  4. 4

    Was en snijd de paprika's en paksoi. Leg de paprika’s in de curry. Heb je een milde curry, dan kan je één chilipeper in stukjes (zonder pitjes) toevoegen. Snijd de lente-ui in stukken van ongeveer 5 centimeter. De paksoi en lente-ui voeg je als laatst toe en bak je maar 5 minuten mee.

  5. 5

    Als de curry helemaal klaar is, haal je de sereh en de limoenblaadjes eruit.

  6. 6

    Snijd de limoen in parten. Hak de koriander fijn. Serveer met partjes limoen en knijp uit boven de curry.

Wijnspijs

Waarom deze wijn perfect past bij het gerecht

De Winzer Krems Kellermeister Reserve Grüner Veltliner past perfect bij een Thaise groene viscurry door zijn frisse zuurgraad en kruidige tonen, die de pittigheid van de curry verzachten en de citrusachtige smaken van citroengras en limoen versterken. De lichte fruitigheid van de wijn harmoniseert mooi met de delicate smaken van de garnalen en kabeljauw, waardoor een evenwichtige en verfrissende eetervaring ontstaat.

Andere wijnen die passen bij dit gerecht

Kremser Kreuzberg Riesling

Kremser Kreuzberg Riesling is een elegante wijn, vol finesse met een lange afdronk. Deze Riesling komt van steile wijngaarden met een hellingspercentage van meer dan 25% waardoor de druiven veel zon vangen. Een glanzende, goudgele wijn met rijke smaken van verse perzik, ananas, gember en florale tonen. Knisperend fris en puur met veel gelaagdheid en een lang bewaarpotentieel. Een fantastische begeleider van gegrilde of gebakken vis, alsook in rauwe vorm zoals sushi en sashimi.

Lees meer
  • Druivenras

    Riesling

  • Smaakprofiel

    Fris & Fruitig

  • Herkomst

    Niederösterreich, Oostenrijk

Castel Firmian Riserva Pinot Grigio

De Riserva Pinot Grigio is een verfijnde houtgerijpte wijn met complexe aroma’s van witte perzik, peer, kamille, abrikoos, vanille en hazelnoot. Het is een volle wijn met een prettige kruidigheid, mineraliteit en een botertje. Een deel van de wijn rijpt acht maanden in eikenhouten vaten. Past goed bij gegratineerde gerechten, vis, polenta, wit vlees of romige Italiaanse pasta’s.

Lees meer
  • Druivenras

    Pinot Grigio

  • Smaakprofiel

    Fruitig & Vol

  • Herkomst

    Trentino, Italië

Radacini Pinot Grigio

De Radacini Pinot Grigio is een levendige, karaktervolle wijn met veel fruit van peer, citrus, appel en passievrucht. De wijn heeft ook wat bloemige tonen en is mineraalrijk. Een echte allemansvriend die geschikt is voor elk moment. Deze Pinot Grigio is perfect voor de borrel maar ook breed inzetbaar bij vele gerechten, van vegetarisch tot kip en van Aziatisch tot Italiaans.

Lees meer
  • Druivenras

    Pinot Grigio

  • Smaakprofiel

    Fris & Fruitig

  • Herkomst

    Codru, Moldavië

Winzer Krems

Meer weten over Winzer Krems en de wijncollectie uit dit wijnhuis? Bekijk dan snel hun pagina en ontdek de heerlijke wijnsmaken van Winzer Krems.

Bekijk wijnhuis