Hertenstoof met pastinaakstamppot

Een recept van Priya loves food

Een populaire kerstmaaltijd is de hertenstoof met pastinaakstamppot. Hertenvlees is een favoriet voor velen, en hoewel het lijkt dat het bereiden ervan ingewikkeld is, is dat zeker niet het geval. Dit stoofgerecht biedt een speciaal gerecht met weinig moeite. Het hertenvlees komt het beste tot zijn recht na ongeveer 3 uur stoven, maar het kan ook prima een paar dagen van tevoren worden bereid. De stoof krijgt zijn rijke smaak door de combinatie van verse kruiden, port en fond. De pastinaakstamppot vormt een perfecte aanvulling bij de zoete smaken van de stoof, zoals rode port en kaneel. Dit gerecht biedt een heerlijke ervaring voor iedereen aan tafel. Bekijk onderstaand hoe dit recept te bereiden is en welke wijn hier perfect bij past!

Aantal personen

3 pers.

Voorbereiding

15 minuten

Bereidingstijd

3 uur

Keuken

Nederlands

Ingrediënten

Voor 3 personen

  • 700 gr hertenbriefstuk
  • 1 pot fond (wild of gevogelte)
  • 1 kaneelstokje
  • 2 el bloem
  • 2 laurierbladeren
  • 1 grote ui
  • Paar takjes tijm
  • ¼ knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 7 jeneverbessen
  • 200 ml rode port
  • 2 el rode wijnazijn
  • 20 gram plantaardige margarine
  • 600 gr kruimige aardappelen
  • 600 gr pastinaak
  • 1 groentebouillonblokje
  • 20 gr boter of halvarine

Bereiding Hertenstoof met pastinaak-stamppot

  1. 1

    Snijd de hertenbiefstukken in blokjes van ongeveer 5 cm. Schep dit in een bord met bloem om, zodat de hert bedekt is met bloem. Pak een braadpan en bak in een beetje boter of margarine het hert rondom bruin.

  2. 2

    Ondertussen rasp je de winterpeen schoon en snijd je dit in kleine rondjes. Snijd de knolselderij zonder schil in kleine blokjes. De uien snijd je grove stukjes. Bak de groente mee in de braadpan.

  3. 3

    Kneus de jeneverbessen. Vervolgens voeg je de kaneel, tijm en laurierbladeren toe. Blus dit af met de rode port en rode wijnazijn. Breng dit aan de kook. Wanneer het kookt voeg je de pot fond toe en laat je het gerecht op een zacht vuurtje minimaal 3 uur stoven. Zorg ervoor dat er tijdens het stoven nog voldoende vocht in de pan zit, dit is je jus.

  4. 4

    Een half uurtje voor het eten maak de pastinaakstamppot. Schil de pastinaken en schil de aardappelen. Spoel ze om en snijd in kleine stukken. Kook dit in een ruime pan minstens 10 minuten. Vervolgens voeg je het groentebouillonblokje toe. Als de pastinaak zacht is, weet je dat je de inhoud kan afgieten. Daarna schep je een klein klontje boter of halvarine erdoor en stamp de stamppot tot een smeuïg mengsel. Strooi wat grof zeezout en zwarte of gemengde peper erbij en meng dit goed.

  5. 5

    Als laatst haal je voor het serveren van de hertenstoof haal je de takken tijm en laurier, jeneverbessen en kaneel uit de pan. Voeg nog wat peper en zout toe.

Wijnspijs

Waarom deze wijn perfect past bij het gerecht

De Montes Alpha Carmenère past uitstekend bij hertenstoof met pastinaakstamppot door de aanvulling van smaken en texturen. De wijn heeft rijke tonen van donker fruit, zoals zwarte bessen en pruimen, die mooi aansluiten bij de diepe smaken van de hertenstoof. De stevige tannines en volle body van de Carmenere helpen de rijkdom van het vlees te doorbreken, terwijl de kruidige en aardse elementen van de wijn perfect harmoniëren met de kruiden en specerijen in het gerecht. De wijn biedt een evenwichtige combinatie van fruitigheid en kruidigheid die zowel de zoetheid van de pastinaak als de hartigheid van de stoof aanvult, wat leidt tot een verfijnde en gebalanceerde smaakervaring.

Andere wijnen die passen bij dit gerecht

Montes Limited Selection Cabernet Sauvignon / Carmenère

Deze blend van Cabernet Sauvignon en Carmenère heeft een mooie dieprode kleur en er is veel rijp rood en zwart fruit in de geur te ontdekken. Kersen in siroop, aardbei, vijgen, jam, verse tabak, koffie, chocolade en wat toast. Deze sappige, vlezige wijn heeft het allemaal in zich. Een heerlijke match met gegrild rood vlees zoals hamburgers, steak, ribeye van de barbecue, stoofpotten, lamsvlees en gerijpte kazen.

Lees meer
  • Druivenras

    Cabernet Sauvignon & Carmenère

  • Smaakprofiel

    Fruitig & Krachtig

  • Herkomst

    D.O. Valle de Colchagua, Chili

Radacini Fiori Fetească Neagră - Syrah

Radacini Fiori Fetească Neagră - Syrah is een soepele, zachte rode wijn met veel rijp fruit. De combinatie van de twee druivenrassen werkt perfect. Dit zorgt voor een geur van pruimen, kersen en zwarte bessen, aangevuld met tonen van koffie en vanille dankzij houtlagering. De perfecte wijn om te combineren met een kruidig Marokkaans of Indisch gerecht met wild of lamsvlees.

Lees meer
  • Druivenras

    Feteasca Neagra & Syrah

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Stefan Voda, Moldavië

Montes Alpha Syrah

De Montes Alpha Syrah heeft een overvloed aan aroma’s van rijp zwart en rood fruit, crème de cassis, vijg, vanille, cederhout en subtiele tonen van leer en donkere chocolade. Typisch voor Syrah uit dit gebied. De wijn heeft fluweelzachte tannines en veel structuur. Montes Alpha Syrah is een heerlijke stevige eetwijn die goed past bij rood vlees, lam, wild, charcuterie en gerechten met een stevige, kruidige saus.

Lees meer
  • Druivenras

    Syrah, Cabernet Sauvignon & Viognier

  • Smaakprofiel

    Fruitig & Vol

  • Herkomst

    D.O. Aconcagua Costa, Chili

Radacini Vintage Cabernet Sauvignon

Radacini Vintage Cabernet Sauvignon is een stoere, houtgerijpte Cabernet Sauvignon die dieprood is van kleur. Een volle wijn met een fijne balans tussen fruit, hout en tannines. Zowel in de geur als smaak vind je veel cassis, braam, wat vanille en een fijne kruidigheid. Dit is een echte grill- en barbecue wijn die veel power heeft, maar ook een fluweelzachte afdronk heeft.

Lees meer
  • Druivenras

    Cabernet Sauvignon

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Codru, Moldavië

Montes Alpha Special Cuvée Carmenère

In de Colchagua-vallei, dicht bij de kust, rijpen de Carmenère-druiven voor de Montes Alpha Special Cuveé volledig. Een klein percentage Merlot en Cabernet Franc (elk 5%) uit dezelfde regio wordt aan de blend toegevoegd. De Carmenère, als laatste geoogst, ontwikkelt rijke aroma's. 60% van de blend rijpt 12 maanden in nieuw Frans eikenhout, wat duidelijk te proeven is. De wijn is diep karmijnrood met complexe tonen van geroosterd eikenhout, chocolade, tabak, en rijp fruit zoals pruim en kers. De smaak is rond en evenwichtig, met hints van zwarte peper en een lange, elegante afdronk. Deze wijn past perfect bij rosbief uit de oven, spaghetti bolognese, lasagna, en wilde paddenstoelen ravioli. Wel even een half uur van tevoren in de karaf voor het beste resultaat.

Lees meer
  • Druivenras

    Carmenère

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Chili

Quinta dos Murcas vv47

Esporão Quinta dos Murcas vv47 is in de neus rijp rood fruit, zoals bessen en frambozen, maar ook karakteristieke tonen van balsamico en specerijen. Dit laatste is het resultaat van opvoeding op houten vaten. Een wijn met een geweldige balans tussen fijne tannines en aangename zuren. Met een superlange, elegante afdronk en een potentie om lang te ouderen. Deze wijn past heel goed bij: Hert, rundvlees, lamsvlees en wild.

Lees meer
  • Druivenras

    Touriga Nacional

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Douro

Montes Outer Limits CGM

Outer Limits CGM is een blend van Carignan, Grenache en Mourvèdre (de afkorting is afgeleid van het bekende Franse GSM). Een complexe, sappige wijn waarin je aroma’s blijft ontdekken: rode en blauwe bessen, gedroogde vijgen, viooltjes, kaneel, nootmuskaat, iets aards en wat lichte tonen van rijping zoals toast en vanille. Een wijn met pit en structuur die zeer in goed in balans is. Combineert goed met pasta met tomatensaus, een herfstige stoofschotel, draadjesvlees, gegrilde paprika, lasagne of harde kazen.

Lees meer
  • Druivenras

    Carignan, Grenache en Mourvèdre

  • Smaakprofiel

    Fruitig & Krachtig

  • Herkomst

    D.O. Valle de Colchagua, Chili

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon is een elegante en krachtige Argentijnse wijn met intense aroma’s van zwart fruit, zoals cassis en bramen, aangevuld met tonen van cederhout, specerijen en een vleugje chocolade. De wijn heeft een stevige structuur met goed geïntegreerde tannines en een lange, fluweelzachte afdronk die complex en gebalanceerd blijft. Perfect in combinatie met gegrild rood vlees, lamskoteletten, stoofgerechten of gerijpte kazen, waar de rijke smaken van de wijn volledig tot hun recht komen.

Lees meer
  • Druivenras

    Cabernet Sauvignon

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Mendoza, Argentinië

Kaiken Ultra Malbec

De Kaiken Ultra Malbec is een elegante rode wijn uit Mendoza, Argentinië, met een intense, heldere kleur en aroma's van zwart fruit, kruiden en hints van koffie. In de mond biedt deze wijn een rijke structuur met zachte tannines, rijp fruit en subtiele vanilletonen, resulterend in een lange afdronk.
Na 12 maanden rijping op Franse eikenhouten vaten is deze Malbec perfect te combineren met gegrild rood vlees, wildgerechten of gerijpte kazen. Serveer op 15-16°C voor de optimale smaakbeleving.

Lees meer
  • Druivenras

    Malbec

  • Smaakprofiel

    Intens & eiken

  • Herkomst

    Mendoza, Argentinië

Kaiken Indomito Malbec

De beste rode wijnen kondigen zichzelf aan zodra je je neus in het glas steekt. Ze bezitten een onmiskenbare kracht die je bij de kraag grijpt en je meeneemt. De krachtige, gestructureerde, intens aromatische Kaiken Indomito is wat we zoeken in een Malbec. Hij is dan ook gemaakt onder het waakzame oog van wijnlegende Aurelio Montes, Sr. Je staat versteld van de aroma's van pruimen en rode bessen aardbeien en bloemige aroma's zoals viooltjes, gevolgd door een weelderig, zoetfruitig gehemelte en een lange, intense afdronk met donkere chocoladetonen aan het einde. Als je hem blind proeft, zou je hem al snel als een veel duurdere Malbec bestempelen. Deze Malbec is krachtig en goed gestructureerd, met een verfijnde balans tussen fruit en tannines. Perfect te combineren met gegrild vlees, stoofschotels, of rijpe kazen.

Lees meer
  • Druivenras

    Malbec

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Mendoza, Argentinië

Kaiken Aventura Chacayes Sur

De Kaiken Aventura Chacayes Sur komt uit de hooggelegen wijngaarden van Los Chacayes, Mendoza, waar hete dagen en koele nachten zorgen voor perfecte rijping. Deze wijn is gemaakt van de Malbec druif en rijpt 12 maanden in betonnen vaten, wat resulteert in intense aroma’s van rijp rood en donker fruit, met kruidige tonen van tijm en munt. De smaak is zacht, geconcentreerd en elegant, met een lange afdronk.

Wijn en spijs: Heerlijk bij lamsvlees, gegrilde groenten of een rijke stoofpot.

Lees meer
  • Druivenras

    Malbec

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Mendoza, Argentinië

Montes

Meer weten over Montes en de wijncollectie uit dit wijnhuis? Bekijk dan snel hun pagina en ontdek de heerlijke wijnsmaken van Montes.

Bekijk wijnhuis