Hertenhachee

Een recept van Priya loves food

Hertenhachee is een heerlijk authentiek Hollands recept, maar dan met een feestelijke twist door het gebruik van hertenvlees. Klinkt dat niet verrukkelijk? Hachee is zo’n gerecht dat je hart verwarmt met zijn zachte draadjesvlees, meestal van rundvlees gemaakt. Maar hertenvlees is minstens zo lekker! Hoewel hertenvlees het hele jaar door verkrijgbaar is bij de betere slagers en groothandels, wordt het vaak in de herfst en rond kerst op tafel gezet. En dat is eigenlijk zonde, want het is een veelzijdig ingrediënt dat het hele jaar door heerlijke stoofgerechten oplevert.

Het gerecht is eenvoudig te maken: het vlees wordt gestoofd met uien, laurierblaadjes en kruidnagel, en op smaak gebracht met paprikapoeder. Laat het gerecht rustig uren pruttelen, terwijl er regelmatig wordt geroerd om aanbranden te voorkomen. De hertenhachee is heerlijk te serveren met aardappelpuree en geroosterde pastinaak en wortel uit de oven.

Serveer het gerecht op mooie (kerst)borden en het diner zal zeker een succes zijn.

Aantal personen

4 pers.

Voorbereiding

20 minuten

Bereidingstijd

3,5 uur

Keuken

Nederlands

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 800 gr hertenbiefstuk
  • 50 gr boter
  • 2 uien
  • 3 el bloem
  • 2 el rode wijnazijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 bouillonblokje
  • 1 tl paprikapoeder
  • 100 ml rode wijn

Bereiding Hertenhachee

  1. 1

    Schil en versnipper de ui en leg apart. Snijd de hertenbiefstuk in blokjes van 2 bij 2 cm. Bestrooi het vlees met bloem. Maak bouillon van 500 ml kokend water en een bouillonblokje.

  2. 2

    Vervolgens pak je een braadpan en smelt je de boter hierin. Bak het vlees rondom bruin. Voeg de uiensnippers toen en strooi paprikapoeder erover. Schenk de rode wijn azijn erbij en zet op zacht vuur.

  3. 3

    Daarna voeg je de bouillon toe en roer goed door. Leg de kruidnagels en laurierblaadjes ook in de pan en kook de hertenhachee om een zacht vuurtje met deksel. Stoof minimaal 3 uur, maar roer wel elk half uur even door de pan.

  4. 4

    Het laatste half uur stoof je verder zonder deksel, zo kan de saus indikken. Roer de rode wijn erdoor. Als de saus te dik is voeg je wat water toe.

  5. 5

    Voor het serveren haal je de laurierblaadjes eruit. Eet smakelijk!

Wijnspijs

Waarom deze wijn perfect past bij het gerecht

Esporão Reserva Red is een rijke, volle wijn uit de Alentejo-regio in Portugal, die perfect aansluit bij de diepe smaken van hertenhachee. De wijn heeft een complexe smaak met tonen van donker fruit zoals pruimen en zwarte bessen, aangevuld met hints van kruiden, chocolade en een subtiele houttoets.

Deze smaakprofielen harmoniëren prachtig met de kruidige, aardse smaken van hertenhachee, waarbij de wijn de wildsmaak van het hertenvlees benadrukt en tegelijk verzacht. De stevige tannines en de lange afdronk van Esporão Reserva Red zorgen ervoor dat de wijn standhoudt naast het rijke stoofgerecht, terwijl de zuurgraad de hartigheid van het vlees en de specerijen in balans brengt. Kortom, deze wijn tilt het gerecht naar een hoger niveau, waarbij beide smaken elkaar versterken en aanvullen.

Andere wijnen die passen bij dit gerecht

Montes Alpha Special Cuvée Cabernet Sauvignon

De Special Cuvée Cabernet Sauvignon van Montes is een rijke, elegante wijn vol aroma’s van rood fruit, zwarte bes, chocolade, zwarte peper, nootmuskaat, crème de cassis en tonen van leer en cederhout. Het merendeel van de wijn heeft 12 maanden houtrijping op gebruikte vaten gehad. Een wijn met veel power en volronde tannines waardoor het een zeer goede match is met gegrilde vleesgerechten, rood vlees en lamskoteletten.

Lees meer
  • Druivenras

    Cabernet Sauvignon, Syrah & Carmenère

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    D.O. Valle de Colchagua, Chili

Montes Limited Selection Cabernet Sauvignon / Carmenère

Deze blend van Cabernet Sauvignon en Carmenère heeft een mooie dieprode kleur en er is veel rijp rood en zwart fruit in de geur te ontdekken. Kersen in siroop, aardbei, vijgen, jam, verse tabak, koffie, chocolade en wat toast. Deze sappige, vlezige wijn heeft het allemaal in zich. Een heerlijke match met gegrild rood vlees zoals hamburgers, steak, ribeye van de barbecue, stoofpotten, lamsvlees en gerijpte kazen.

Lees meer
  • Druivenras

    Cabernet Sauvignon & Carmenère

  • Smaakprofiel

    Fruitig & Krachtig

  • Herkomst

    D.O. Valle de Colchagua, Chili

Castel Firmian Riserva Teroldego Rotaliano

Riserva Teroldego Rotaliano is een fluweelzachte, gelaagde rode wijn van de lokale Teroldego druif. Deze druif komt alleen op de Rotaliano vlaktes in Trentino voor. Veel rijp rood fruit, pruimen, zwarte bessen, zoethout en vanille met spannende aroma’s van specerijen. De wijn is vol en rond met zachte tannines, licht hout en iets rokerigs. Past goed bij rijke gerechten: stoofpotten, draadjesvlees, geroosterd vlees, risotto en oude brokkelkazen.

Lees meer
  • Druivenras

    Teroldego

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Trentino, Italië

Radacini Fiori Fetească Neagră - Syrah

Radacini Fiori Fetească Neagră - Syrah is een soepele, zachte rode wijn met veel rijp fruit. De combinatie van de twee druivenrassen werkt perfect. Dit zorgt voor een geur van pruimen, kersen en zwarte bessen, aangevuld met tonen van koffie en vanille dankzij houtlagering. De perfecte wijn om te combineren met een kruidig Marokkaans of Indisch gerecht met wild of lamsvlees.

Lees meer
  • Druivenras

    Feteasca Neagra & Syrah

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Stefan Voda, Moldavië

Montes Alpha Special Cuvée Carmenère

In de Colchagua-vallei, dicht bij de kust, rijpen de Carmenère-druiven voor de Montes Alpha Special Cuveé volledig. Een klein percentage Merlot en Cabernet Franc (elk 5%) uit dezelfde regio wordt aan de blend toegevoegd. De Carmenère, als laatste geoogst, ontwikkelt rijke aroma's. 60% van de blend rijpt 12 maanden in nieuw Frans eikenhout, wat duidelijk te proeven is. De wijn is diep karmijnrood met complexe tonen van geroosterd eikenhout, chocolade, tabak, en rijp fruit zoals pruim en kers. De smaak is rond en evenwichtig, met hints van zwarte peper en een lange, elegante afdronk. Deze wijn past perfect bij rosbief uit de oven, spaghetti bolognese, lasagna, en wilde paddenstoelen ravioli. Wel even een half uur van tevoren in de karaf voor het beste resultaat.

Lees meer
  • Druivenras

    Carmenère

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Chili

Montes Outer Limits CGM

Outer Limits CGM is een blend van Carignan, Grenache en Mourvèdre (de afkorting is afgeleid van het bekende Franse GSM). Een complexe, sappige wijn waarin je aroma’s blijft ontdekken: rode en blauwe bessen, gedroogde vijgen, viooltjes, kaneel, nootmuskaat, iets aards en wat lichte tonen van rijping zoals toast en vanille. Een wijn met pit en structuur die zeer in goed in balans is. Combineert goed met pasta met tomatensaus, een herfstige stoofschotel, draadjesvlees, gegrilde paprika, lasagne of harde kazen.

Lees meer
  • Druivenras

    Carignan, Grenache en Mourvèdre

  • Smaakprofiel

    Fruitig & Krachtig

  • Herkomst

    D.O. Valle de Colchagua, Chili

Kaiken Ultra Malbec

De Kaiken Ultra Malbec is een elegante rode wijn uit Mendoza, Argentinië, met een intense, heldere kleur en aroma's van zwart fruit, kruiden en hints van koffie. In de mond biedt deze wijn een rijke structuur met zachte tannines, rijp fruit en subtiele vanilletonen, resulterend in een lange afdronk.
Na 12 maanden rijping op Franse eikenhouten vaten is deze Malbec perfect te combineren met gegrild rood vlees, wildgerechten of gerijpte kazen. Serveer op 15-16°C voor de optimale smaakbeleving.

Lees meer
  • Druivenras

    Malbec

  • Smaakprofiel

    Intens & eiken

  • Herkomst

    Mendoza, Argentinië

Kaiken Aventura Chacayes Sur

De Kaiken Aventura Chacayes Sur komt uit de hooggelegen wijngaarden van Los Chacayes, Mendoza, waar hete dagen en koele nachten zorgen voor perfecte rijping. Deze wijn is gemaakt van de Malbec druif en rijpt 12 maanden in betonnen vaten, wat resulteert in intense aroma’s van rijp rood en donker fruit, met kruidige tonen van tijm en munt. De smaak is zacht, geconcentreerd en elegant, met een lange afdronk.

Wijn en spijs: Heerlijk bij lamsvlees, gegrilde groenten of een rijke stoofpot.

Lees meer
  • Druivenras

    Malbec

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Mendoza, Argentinië

Kaiken Aventura Chacayes Canota

In hun zoektocht naar de ultieme terroir voor de Malbec vond Kaiken de Valle de Canota, een vallei aan de voet van de Andes, op zo’n 35 kilometer ten noordoosten van Mendoza. Het klimaat is hier warm en droog, de zandbodem arm aan voedingsstoffen maar rijk aan zout. Deze extreme omstandigheden zorgen voor een hoge concentratie aan fruitaroma’s in de wijn, maar dankzij de koude nachten blijft de wijn elegant en fris.

De druiven van de Los Chacayes Canotta worden handmatig geoogst, streng geselecteerd en vergist op betonnen vaten. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende 12 maanden verder op beton. Deze wijn laat het intens fruitige, geconcentreerde karakter van de Malbec zien. Tonen van rijp rood fruit en sappige rode en zwarte kersen worden omhuld met fluweelzachte tannines en een bijna zoete rijpheid. Subtiele zuren zorgen voor een mooie balans.

Lees meer
  • Druivenras

    Malbec

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Mendoza, Argentinië

Esporão

Meer weten over Esporão en de wijncollectie uit dit wijnhuis? Bekijk dan snel hun pagina en ontdek de heerlijke wijnsmaken van Esporão.

Bekijk wijnhuis