Eendenborstfilet met Cranberrysaus

Een recept van Priya loves food

Eendenborstfilet met cranberrysaus, dit is toch wel een echt winters of zelfs Kerstrecept. Ik eet graag wild vlees en een eendenborst gaat er zeker wel in. Ik eet het eigenlijk alleen maar in een restaurant. Tijd om dit zelf te bakken! En voor een mooi kerstrecept is de eendenborstfilet niet compleet zonder een homemade cranberrysaus.

Ik was verrast dat zo een mooi recept eigenlijk best makkelijk te maken is.
Dit gerecht staat namelijk binnen 30 minuten op tafel! Ideaal toch? Je kunt de cranberrysaus ook van te voren maken en opwarmen, maar de saus is eigenlijk in 10 minuten gemaakt. Ik serveerde de eendenborstfilet met roseval aardappels uit de oven een Provençaalse groentetian, gevuld met aubergine, courgette, tomaten, champignons. Dit is niet alleen heel lekker erbij, maar staat ook prachtig. Zet jij dit op tafel met kerst? Hier het recept voor eendenborstfilet met cranberrysaus.

Aantal personen

2 pers.

Voorbereiding

5 minuten

Bereidingstijd

25 minuten

Keuken

Frans

Ingrediënten

Voor 2 personen

  • 2 eendenborstfilets (je kunt ook voor een halve per persoon kiezen)
  • 1 kleine ui
  • 150 ml verse jus d’orange
  • 3 el gevogelte fond
  • 75 gr cranberries
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 1 el honing

Bereiding eendenborstfilet met cranberrysaus

  1. 1

    Laat de eendenborstfilet op kamertemperatuur komen door het een uur van te voren uit de koelkast te halen.

  2. 2

    Droog de eendenborstfilet met een keukenpapier. Leg op een snijplank en snijd met een scherp mes een ruitpatroon in de vleeskant. Snijd niet te diep.

  3. 3

    Pak een koekenpan en zet op hoog vuur. Voeg geen boter of olie toe, want de bakt de eendenborstfilets in hun eigen vet. Leg na een paar tellen de eendenborstfilet op de vetlaag in de pan. Keer na 3 minuten om en bak ook de andere kant bruin. Keer na 3 minuten om en bak ook de andere kant bruin. Wil je de eendenborstfilet rosé, dan bak je het 6 minuten. Wil je iets meer gebakken, dan kan je het ook 8 minuten bakken.

  4. 4

    Pak de eendenborstfilets in aluminiumfolie in en laat rusten. Hierdoor gaart het vlees nog na.

  5. 5

    Nu gaan we de cranberrysaus maken: Hak een klein uitje fijn. Pak een kleine steelpan en voeg 1 el boter of olie toe. Bak de ui tot het glazig is. Vervolgens voeg je de verse sinaasappelsap toe. Laat tot de helft inkoken. Voeg daarna de fond, cranberries en honing toe en laat inkoken tot een mooie saus. Roer de honing erdoor. Hak van één tak rozemarijn de blaadjes grof en voeg toe aan de saus.

  6. 6

    Serveer de eendenborstfilet op een groot bord met cranberrysaus en een takje rozemarijn ernaast.

Wijnspijs

Waarom deze wijn perfect past bij het gerecht

De Lagrein van Castel Firmian is afkomstig uit de wijngaarden in Trentino, het noorden van Italië. In de smaak wilde bes, donkere chocolade en wat pittige tonen van cederhout door de korte rijping op eikenhouten vaten. Het is een goed gestructureerde, elegante en volle wijn met fluweelzachte tannines. Past goed bij gerechten met een gelijkwaardige intensiteit zoals deze eendenborst met cranberrysaus. Het zoetzure van de cranberrysaus en de intense smaak van de eendenborst zijn in perfecte balans met deze krachtige wijn.

Andere wijnen die passen bij dit gerecht

Castel Firmian Riserva Lagrein

De Riserva Lagrein is een heerlijke, zwoele, houtgerijpte wijn van de lokale Lagrein druif. Een echte fruitbom met veel geuren van bessenfruit, bramen, kersen en jam. In de smaak een vol mondgevoel, wat aardse tonen, veel bosfruit, vanille en cederhout. Mooi in balans met prettige zuren zoals je van een goede Italiaan kunt verwachten. Combineer met rijke en kruidige gerechten zoals lasagne, sappig vlees, braadworst en gerechten met stevige sauzen.

Lees meer
  • Druivenras

    Lagrein

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Trentino, Italië

Vicente Gandia Ceramic Monastrell

Ceramic Monastrell is een stevige, zwoele rode wijn met heerlijke smaken van bosfruit, rozenblaadjes, tijm en oregano. Keramiek, afgeleid van het oud-Griekse woord Keremiké, is gemaakt van oude wijnstokken die geteeld zijn nabij Valencia. Een heerlijke karaktervolle wijn door de rijping van 11 maanden op eikenhouten vaten, gevolgd door een verfijning in traditionele kleivaten. Combineer deze wijn met een steviger gerecht, zoals een Spaanse kip stoofschotel of Valenciaanse paella.

Lees meer
  • Druivenras

    Monastrell

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Valencia, Spanje

Esporão Reserva red

De Esporão Reserva red is een stevige, rijke wijn van hoog niveau. De kleur is intens en diep donkerrood en de aroma’s van rijpe donkere pruimen, zwarte en rode bessen, kruidnagel, hout en vanille knallen het glas uit. Een fantastische wijn met stevige, fluwelige tannines die voor een mooie ontwikkeling in de fles zorgen. Past goed bij volle, stevige en kruidige gerechten. Heerlijk bij gegrild rood vlees met een rijke saus of stoofvlees.

Lees meer
  • Druivenras

    Aragonês, Trincadeira, Touriga Nacional & Syrah

  • Smaakprofiel

    Krachtig & Vol

  • Herkomst

    Alentejo, Portugal

Castel Firmian

Meer weten over Castel Firmian en de wijncollectie uit dit wijnhuis? Bekijk dan snel hun pagina en ontdek de heerlijke wijnsmaken van Castel Firmian.

Bekijk wijnhuis